Vind de antwoorden op al jouw vragen over online veiligheid

Tijdens de feestmaand zul je je tijdens het scrollen door Kerstcadeaus wellicht afvragen hoe je deze cadeaus eigenlijk veilig online kunt bestellen. Of denk je juist na over de informatie die webshops misschien wel over jou onthouden terwijl je deze cadeaus bekijkt? In dit artikel beantwoorden we een aantal populaire vragen over online veiligheid tijdens de feestmaand!

Krijg je advertenties te zien van cadeaus die je online hebt bekeken? Hieronder lees je hoe dit komt en wat je ertegen kunt doen.
Een webshop kan door middel van cookies bepaalde informatie over jou opslaan. Hiervoor plaatst de website een bestandje op de smartphone, tablet of laptop waarmee je de website bezoekt. Bij jouw eerste bezoek aan een website wordt er gevraagd welke cookies jij wilt accepteren. Vaak worden hierbij drie categorieën van cookies weergegeven om te selecteren: Functionele cookies, Analytische cookies en Marketingcookies.

Functionele cookies accepteer je eigenlijk altijd wanneer je een website bezoekt; een website heeft deze informatie bijvoorbeeld nodig om te kunnen zien welke producten in jouw online winkelwagen liggen. Analytische cookies worden voornamelijk gebruikt om te bekijken hoe bezoekers op een website navigeren (denk bij ‘online navigeren’ bijvoorbeeld aan het klikken op bepaalde links of het invoeren van een zoekterm). Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om de website te verbeteren. Als laatste zorgen Marketingcookies ervoor dat de website naar aanleiding van jouw websitebezoeken en interesses een gebruikersprofiel van jou kan opbouwen. Wanneer jij een cadeau hebt bekeken bij een bepaalde webshop, kunnen deze cookies ervoor zorgen dat jij daarna advertenties met hetzelfde cadeau voorbij ziet komen op andere websites.

Het specifieke gebruik van alle verschillende cookies moet wel vermeld staan in het privacybeleid van de website. Kortom, wil je dat een webshop niet onthoudt welke cadeaus jij bekijkt? Verwijder dan jouw cookies uit je webbrowser en zorg dat je vervolgens bij elk websitebezoek het minimale aantal cookies accepteert.

Houdt er eigenlijk nog iemand jouw verlanglijstje bij?

In het antwoord op de vorige vraag kun je lezen hoe websites door middel van cookies kunnen onthouden welke producten jij bekijkt. Op die manier zouden webshops dus wel – gedeeltelijk – op de hoogte kunnen zijn van jouw verlanglijstje.

Of andere partijen inzicht hebben in jouw gegevens, zoals een verlanglijstje op jouw smartphone of laptop, hangt bijvoorbeeld af van de beveiliging van jouw apparaten en accounts. Jouw online veiligheid wordt bepaald door veel verschillende factoren, maar hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten die je op weg kunnen helpen om online veiliger te zijn:

  • Zorg ervoor dat je minstens een virusscanner of een vorm van internetbeveiliging hebt
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor al je accounts en verander deze regelmatig
  • Voer beschikbare software-updates van bijvoorbeeld Windows, Apple of Android op tijd door op al jouw apparaten
  • Stel tweestapsverificatie in op al jouw accounts waarbij dit mogelijk is, dan is er naast het invoeren van jouw wachtwoord nog een extra stap vereist om in te loggen op jouw account.

Kan ik mijn oude wachtwoorden gebruiken op mijn nieuwe telefoon of tablet?

Heb je een nieuwe smartphone of tablet gekregen? Dit is altijd leuk om mee aan de slag te gaan, en je wilt uiteraard gelijk nieuwe apps en functies uitproberen!

In dit geval is het echter wel aan te raden om niet dezelfde toegangscode in te stellen als op je oude telefoon of tablet. Kies bij het aanmaken van je nieuwe wachtwoord liever voor een code die je met cijfers en letters mag maken dan enkel een cijfercode of swipe-patroon. Dit maakt het lastiger voor anderen om in te loggen op jouw apparaat. Beschikt je tablet of telefoon over de mogelijkheid om je vingerafdruk of gezicht te herkennen? Controleer dan wie er worden herkend door je nieuwe apparaat. Bij het overzetten van de gegevens van jouw oude apparaat kunnen deze instellingen namelijk worden meegenomen. De personen die toegang hadden tot jouw oude apparaat krijgen in dit geval ook toegang tot je nieuwe apparaat. Wil je dit wijzigen? Ga dan naar de ‘Biometrische instellingen’ van je apparaat.

Uiteraard ga je ook aan de slag met al je (bestaande) accounts. Een goed moment om ook hier te controleren of je wachtwoorden sterk genoeg zijn of om direct alles in kaart te brengen met een wachtwoordmanager. Veel plezier met je nieuwe telefoon of tablet!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Online Veilig.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.