Hoe shop je veilig online voor de feestdagen?

Nu de feestdagen er weer aan komen, zullen veel mensen het internet afspeuren naar leuke cadeaus. Onze mailboxen stromen inmiddels ook vol met verleidelijke acties van webshops die hierop inspelen. Jouw cadeaus online bestellen is natuurlijk erg handig, maar de overvloed aan online aanbiedingen maakt het voor oplichters helaas ook extra aantrekkelijk om in deze tijd van het jaar actief te zijn. Met de onderstaande tips helpen we je graag om jouw cadeaus veilig online aan te schaffen!

6 tips om veilig online cadeaus te kopen

 1. Pas op voor nepaanbiedingen en neppe webshops
  Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Of spot je taalfouten op de website? Dan zou je te maken kunnen hebben met een nepaanbieding of een neppe webshop. Wees waakzaam voor online aanbiedingen met kortingen vanaf 60%; vooral wanneer deze producten ook nog eens allemaal op voorraad zijn. Wanneer iets zo spectaculair in de aanbieding lijkt te zijn, bel dan de webshop nog even ter verificatie en onderzoek of andere webshops het product voor een vergelijkbare prijs aanbieden. Maar let op: ook dan is er geen zekerheid of de aanbieding wel of niet nep is. Soms wordt goedkoop letterlijk een duurkoop!

Tegenwoordig is het ook vrij gemakkelijk om een goed uitziende webshop te lanceren. Kortom, dat een webshop er goed uitziet, betekent nog niet dat deze legitiem is. Doe daarom altijd onderzoek naar de webshop voordat je overgaat tot aankoop.

 1. Onderzoek de reputatie van de webwinkel
  In jouw overweging om een product te bestellen bij een bepaalde webshop, speelt de reputatie van deze webshop een grote rol. Heb je twijfels over de betrouwbaarheid van een webwinkel? Lees dan beoordelingen van eerdere kopers over de webshop via bijvoorbeeld Google Reviews of Trustpilot en ga na of de webwinkel een erkend webwinkelkeurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg. Omdat webwinkels deze keurmerken ook onterecht op hun website kunnen plaatsen, raden we je aan om ter controle altijd de website van het keurmerk zelf te bezoeken. Zo weet je zeker of de webwinkel daadwerkelijk aangesloten is. Daarnaast kun je via de website van de politiecontroleren of er eerder meldingen zijn gedaan over een bepaalde verkoper.
 2. Maak zoveel mogelijk gebruik van een ‘Ga door als gast’-account
  Als je eenmalig – of zelden – een bestelling plaatst via een webwinkel, probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van een ‘ga door als gast’-account. Hoe minder persoonlijke gegevens je achterlaat bij een bedrijf, hoe kleiner de kans dat jij slachtoffer wordt van een datalek waarbij jouw gegevens openbaar worden gemaakt. Mocht je bij vaak bezochte webwinkels toch een account aanmaken, beveilig deze dan – wanneer mogelijk – met tweestapsverificatie. Op deze manier ontvang je altijd een SMS of een ander bericht met een eenmalige inlogcode die alleen jíj ontvangt om in te loggen. Zo maak je het oplichters lastiger om vanuit jouw account gegevens te verkrijgen of bestellingen te plaatsen.
 3. Check of de verbinding met de website veilig is
  Controleer eerst of de website encryptie gebruikt om jouw gegevens te beveiligen, voordat je begint met het invoeren van je betaalgegevens. Een beveiligde website kun je herkennen aan een webadres dat begint met ‘https://’ en een hangslotjes-symbool aan de linkerkant van de adresbalk.
 4. Maak gebruik van een geverifieerde betaalwijze of kies voor achteraf betalen
  Kies als het kan voor achteraf betalen, zo heb je de mogelijkheid om eerst het product te zien en beoordelen voordat je overgaat tot betaling. Mocht je jouw aankopen wel gelijk afrekenen, gebruik dan altijd een geverifieerde betaalwijze zoals iDEAL, creditcard, PayPal of Apple Pay. Een betaling met creditcard of PayPal is in dit geval de meest veilige optie; met deze betaalmethode zijn je online aankopen namelijk vaak verzekerd en kun je je geld terugkrijgen in geval van oplichting.
 5. Beveilig je apparaten
  Of je nu met een smartphone, tablet, pc of notebook jouw online aankopen doet – beveiliging van je apparaat is essentieel. Naast het installeren van internetbeveiliging is het dan ook belangrijk om deze beveiliging up-to-date te houden.

Blijf alert

Denk goed na bij het online aanschaffen van jouw kerstcadeaus en voorkom dat jouw betaalgegevens of spaargeld terechtkomen bij online oplichters. Laat je niet verleiden door lage prijzen en onbetrouwbare webwinkels, maar betaal liever iets meer bij een erkende webwinkel. Zo liggen er in december geen miskopen bij de schoorsteen of onder de kerstboom, en kun je zorgeloos genieten van elkaars cadeaus!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Online Veilig.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.